WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er om mensen die hulp nodig hebben zo veel mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Wie hierbij zorg en ondersteuning nodig heeft kan contact opnemen met de gemeente.

ZIN of PGB

Bij de WMO kunt u zelf kiezen tussen PGB (persoonsgebonden budget) en ZIN (zorg in natura). Kiest u voor PGB dan heeft u zelf in beheer hoe de zorg geregeld wordt, dit brengt wel administratie met zich mee. Kiest u voor ZIN dan regelt de gemeente de zorg voor u en moet de zorginstelling in kwestie in contract staan met die gemeente. De keuze voor zorg is dan minder groot, omdat gemeentes maar met een bepaald aantal zorginstellingen een contract heeft.

De Nieuwe Weg heeft geen contracten met gemeentes, omdat wij uit veel verschillende gemeentes mensen ontvangen. Heeft u wel ZIN en wilt u hier toch komen, lees dan verder bij het kopje Onderaannemerschap.

Aanvragen WMO

U vraagt de hulp aan bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente. Ook kunt u vaak de informatie vinden op de website van uw gemeente. Voor uw gemak hebben wij van een aantal gemeentes uit de buurt, onder aan deze pagina, de link toegevoegd naar de juiste website.

Bij de WMO kunt u terecht voor verschillende soorten zorg:

  • Huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer
  • Ondersteuning voor mantelzorgers, bijvoorbeeld voor vervangende zorg
  • Begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf
  • Beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis

Links naar gemeentewebsites:

Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact met ons op!